در محیطهای کاری و مراکز علمی حتما واژه پروپوزال را شنیدهاید! سوالی در ذهن ایجاد میشود که این پروپوزال چیست و چرا تا این حد بااهمیت است؟ و یا برای تهیه پروپوزال چه کارهایی باید کرد؟ شاید پروپوزال کلمه سختی به نظر برسد؛ ولی این طور نیست! بیایید به صورت حرفهای شیوه طراحی یک پروپوزال را با هم بیاموزیم…
دوس داری یه پروپوزال حرفهای ارائه بدی؟
پروپوزال چیست؟
به زبان ساده؛ پروپوزال از واژه propose به معنای پیشنهاد دادن گرفته شده است. در واقع پروپوزال، طرحی است که یک فرد در ذهن دارد و میخواهد آن را عملی کند. حالا باید این طرح را به صورت مکتوب روی برگه بیاورد. اگر بخواهیم پروپوزال را خیلی شسته رُفته جمعبندی کنیم باید این گونه بگوییم؛ پروپوزال، پیشنویس پژوهشی است که دانشجو میبایست برای اخذ مدرک تحصیلی به شیوه تحقیق انجام دهد.
اصول طراحی پروپوزال
از آنجایی که پروپوزال یکی از موارد مهم برای پذیرش دانشجو در دانشگاههای معتبر است است، باید بلد باشید که چگونه پروپوزالی پُر و پیمون تهیه کنید. ظاهر پروپوزال میتواند نسبت به رشته تحصیلی شما متفاوت باشد؛ ولی به خاطر داشته باشید تمام بخشهای یک پروپوزال شامل موارد زیر میشود:
موضوع تحقیق (Field of Research)
موضوع تحقیق از مهمترین نکات در طراحی پروپوزال است که باید به صورت دقیق ذکر شود. سعی کنید عنوان را نه آنقدر کوتاه بنویسید که کسی متوجه منظورتان نشود و نه آنقدر بلند که از حوصله خواننده فراتر برود. در واقع عنوان شما باید نشانگر محتوای تحقیق یا طرحتان باشد.
نکات مهم برای انتخاب عنوان پروپوزال
- پروپوزال باید دارای یک کاور باشد که بر روی آن اطلاعاتی نظیر موارد زیر نوشته شده باشد. سعی کنید پروپزال با موضوع شروع نشود؛ بلکه عنوانی مانند مثال زیر را در روی جلد بیاورید و بعد متن پروپوزال را بنویسید:
- A PhD / Master Dissertation Proposal Presented to
- The Department of ………….
- Faculty of ………….
- University ………….
- Presented By : Name & Family
- حجم پروپوزال باید حدود 4 صفحه و بین 1500 تا 2000 کلمه باشد.
- فقط زیبا بودن عنوان کافی نیست! سعی کنید عنوان گویای متن تحقیقاتی شما باشد.
- فراموش نکنید که عنوان پروژه، خلاصهای فشرده از آن چه در ذهن دارید است. بنابراین سعی کنید با همان یک جمله عنوان پروژه، چارچوب کلی تحقیق و هدفهایتان را به خواننده منتقل کنید.
- اصل موضوع تحقیقاتی و مواردی که در کنار آن میخواهید طرح نمایید را مد نظر قرار داده و عنوان را با توجه به آن چیدمان نمایید.
- تا میتوانید عنوان پروژه را بسیار کوتاه انتخاب نموده و کلمات اضافی را به طور کامل حذف نمایید.
- موضوعاتی را انتخاب کنید که جنبه کلی داشته باشد. از یاد نبرید شما برای پذیرش در دانشگاه های مالزی پروپوپزال تهیه میکنید. پس موضوعی را در نظر بگیرید که برای استاد راهنمای شما جذابیت داشته باشد.
- سادهترین، مناسبترین، عملیترین و علمیترین روش که برای تحقیق شما ممکن است را انتخاب کنید.
- حتماً درباره متن پروپوزال با یک مترجم و یا کسی که انگلیسی ادبی را به خوبی میداند مشورت کنید. متن پروپوزال میبایست به لحاظ علمی و ادبی هیچ غلطی نداشته باشد.
- از آنجایی که تحصیل به شیوه ارائه پروپوزال نشانگر تواناییهای شماست و به طور کلی سنجش علمی شما تنها از طریق آن صورت می گیرد، همهی تلاش و دانش خود را برای تنظیم آن به کار برده و لطفا پروپوزال را جدی بگیرید!
توضیح موضوع و اهمیت آن (Topic of Research Proposal)
در این قسمت باید جوانب موضوع، چگونگی ارتباط آن با رشته تحصیلی مورد نظر و اهمیت موضوع به لحاظ علمی و کاربردی را توضیح دهید. سعی کنید به طور واضح شرح دهید که قصد طرح چه موضوعی یا مسئلهای را دارید. در نظر داشته باشید موضوع را گونهای مطرح نمایید که حل مسئله در نظر استاد راهنمای شما بسیار مهم جلوه کند!
ادبیات تحقیق و پژوهش های مرتبط (Background or a brief literature review on the research topic)
به این موضوع توجه داشته باشید که موضوع پروپوزال شما نباید تکراری باشد! در واقع شما باید موضوعی جدید ارائه دهید و یا موضوعی که از قبل بر روی آن تحقیق صورت گرفته را تکمیل نمایید. در اینجا باید توضیحی مختصر در عین حال جامع به همراه ارائه مرجع درباره پژوهشهایی که پیش از شما روی این موضوع و موضوعات نزدیک به آن، انجام شده ارائه شود.
بهتر است تمامی طرحیهایی که قصد دارید از آنها کمک بگیرید را نام ببرید و منابعی معتبر و جامع را ارائه دهید. گاهی دانشجو در نظر دارد موارد تحقیقاتی انجام شده در گذشته را رفع اشکال نموده و یا به طور کلی رد نماید! اگر شما قصد دارید این روش را به کار بگیرید باید به استاد راهنمای خود اثبات کنید که مطالعات شما در این زمینه جامع و کامل بوده و پروپوزالی که میخواهید ارائه دهید، تسلط کامل دارید!
اهداف و فرضیه ها (Objective of Study)
روشن است که پشت هر تحقیق اهدافی وجود دارد! بنابراین در پروپوزال خود باید به ذکر نتایجی بپردازید که فکر میکنید از تحقیق حاصل میشود. شرح دهید که از انجام تحقیق چه هدفی دارید، به کدام سمت میروید و فکر میکنید به کجا خواهید رسید!
روش ها و ابزار های تحقیق (Methodology of study)
هر پروژه ابزارهای مختص به خود را دارد. در این بخش روشهای علمی و ابزاری که برای رسیدن به اهداف تحقیق، استفاده میکنید را به طور کامل توضیح دهید. حتماً روشهای استاندارد تحقیق را در نظر بگیرید که در موارد خاص تحقیق شما کاربرد دارند.
برنامه کاری (Work schedule)
در تهیه پروپوزال حتماً باید یک چارت و یا برنامه کاری منظم ارائه شود.
تجهیزات مورد نیاز (Equipment required (where applicable))
اگر پروپوزال نیاز به تجهیزات خاصی دارد باید حتما موارد موردنیاز را مطرح نمایید.
برآورد هزینه ها (estimated cost)
شما میبایست تمامی هزینههایی که در انجام تحقیق صرف میشود را برآورد کنید.
منابع (Brief bibliography)
در تهیه پروپوزال حتماً از منابع معتبر و قابل ارائه استفاده نمایید. این لیست باید طبق حروف الفبا تنظیم شود. لیستی که شامل پروژههایی است که از قبل در این زمینه انجام شده و شما میخواهید برای تحقیق خود از آنها کمک بگیرید.
مزایای تحصیل در مالزی رو میدونی؟
3 شیوه تحصیل در مالزی
تحصیل در دانشگاه های مالزی به سه روش امکانپذیر است که هر 3 شیوه مورد تائید وزارت علوم تحقیقات و فناوری جمهوری اسلامی ایران میباشد.
1- واحد درسی (Course): یکی از بهترین راهکارها برای اکثر رشتهها در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد این است که دانشجو فقط 4 واحد تحقیقاتی را بگذراند و مابقی واحدها به صورت واحد درسی ارائه خواهد شد.
2- واحد درسی و تحقیق (Course & Research): در این شیوه تحصیلی دانشجو 14 واحد تحقیقاتی را پشت سر میگذراند و سایر واحدها به صورت واحد درسی ارائه خواهد شد.
3- تحقیق (Research): این روش تنها به دانشجویانی توصیه میشود که توانایی ارائه کارهای تحقیقاتی را داشته باشند و بتوانند تحقیقی جامع و کامل در زمینه رشته مورد نظرشان ارائه دهند. در این شیوه دانشجو موظف است موضوعی را برای تحقیق در نظر گرفته و پیش نویسی از آن را که همان پروپوزال است، در زمان ارسال مدارک، آماده نماید. با این روش شما فقط چند واحد درسی در زمینه آماده سازی پروژه و تحقیق میگذرانید.