نظام رتبهبندی QS یکی از معتبرترین سیستمهای ارزیابی دانشگاههای جهان است که هر ساله بر اساس معیارهای مختلفی مانند شهرت دانشگاهی، تعداد مقالات پژوهشی و کیفیت آموزش، دانشگاهها را رتبهبندی میکند. نظام رتبهبندی qs به دانشجویان و محققان کمک میکند تا بهترین انتخابها را برای ادامه تحصیل و همکاریهای علمی انجام دهند. برای آشنایی بیشتر با جزئیات این نظام رتبهبندی و نحوه ارزیابی دانشگاهها در سایت qs، مقاله کامل ما را مطالعه کنید.
رتبه بندی qs چیست?
QS که مخفف Quacquarelli Symonds است یکی از معروفترین و قدیمیترین نظامهای رتبهبندی دانشگاه های سراسر دنیا است که از سال ۲۰۰۴ شروع به فعالیت کرد. جالب است بدانید؛ نظام رتبه بندی qs، محبوب ترین منبع مقایسهای عملکرد دانشگاه های سراسر جهان است؛ زیرا:
- در این سیستم ارزشیابی دانشجویان میتوانند دانشگاههایی با رتبهبندی بالا در حوزههای مختلف را جستجو کرده و بهترین نتیجه را دریافت کنند.
- سیستم ارزشیابی QS هر دانشگاه را از چندین نظر مورد بررسی قرار میدهد و رتبههای متفاوتی به دانشگاه ها اعطا میکند، دانشجویان میتوانند در این سیستم به سرعت نقاط قوت دانشگاه ها را شناسایی کنند.
- سیستم QS علاوه بر انتشار سبد رتبهبندی دانشگاههای پیشرو جهان، نظرسنجی دانشجویان خارجی را نیز جمع آوری میکند، به همین دلیل این سایت بزرگترین منبع نظرسنجی دانشجویان بینالمللی به شمار میرود.
- یکی از مزیتهای قابل توجه QS این است که در محیط و فضایی جهانی فعالیت میکند و بیشتر دانشگاههای جهان را رصد میکند.
- سیستم رتبهبندی ستارههای QS ارزیابی بسیار عمیقتری نسبت به سایر روش های رتبه بندی دانشگاهی ارائه میدهد.
- در سیستم رتبه بندی QS Stars برخلاف بقیه روشهای رتبه بندی دانشگاهی، به طور ریز و دقیق به جزئیات پرداخته شده و از دادههای گستردهتری استفاده میشود.
- در سیستم QS Stars به جای دریافت رتبه مانند رتبه اول، دوم یا سوم به دانشگاه ها ستاره داده میشود، رتبه ستاره از پنج و رتبه کلی تا 5+ ستاره است.
- وب سایت www.TopUniversities.com که به طور خاص به رتبه بندی دانشگاه های سراسر جهان میپردازد، در سال 2019 حدود 149 میلیون بازدید داشته است و بیش از 94,000 کلیپ رسانه ای با اشاره به منبع QS در سراسر جهان در سال منتشر شده است.
این مطلب را بخوانید: رنکینگ دانشگاه های مالزی
معیار رتبه بندی در سایت qs
معیار اصلی رتبه بندی دانشگاهها در qs شهرت علمی، تعداد دانشجویان بین المللی، تعداد نوبلآوران، کارآفرینان موفق، میزان همکاری با صنعت، کیفیت آموزش و پژوهش و … است.
همچنین؛ سایت qs سعی دارد تا در رتبهبندی دانشگاهها به عوامل اجتماعی، فرهنگی و جغرافیایی هر کشور توجه کند. برای مثال، QS در رتبهبندی خود تنها تعداد نوبلآوران یا پژوهشهای انجام شده را ملاک رتبه بندی قرار نمیدهد، بلکه به میزان کیفیت علمی و تأثیر دانشگاه در جامعه و صنعت نیز توجه دارد.
دانشگاه ها در سیستم ارزشیابی QS بسته به عملکردشان در حداقل 10 دسته زیر ارزیابی و ستاره دار شدهاند:
-
- پژوهش و آموزش
- اشتغالزایی
- تعداد دانشجویان و اساتید بینالمللی
- میزان توسعه و پیشرفت دانشگاه
- تجهیزات و امکانات
- استفاده از شیوههای آموزشی آنلاین
- خلاقیت و نوآوری
- استفاده از هنر و فرهنگ، شمولیت و مسئولیت اجتماعی
- تأثیر زیست محیطی و معیارهای تخصصی
- شبکه تحقیقات بین المللی
علاوه بر موارد فوق، شاخص های زیر نیز برای رتبه بندی دانشگاه ها تأثیرگذار بوده است:
- شهرت علمی و آکادمیک، 40 درصد از نمره کلی رتبه بندی سیستم ارزشیابی QS مربوط به شهرت علمی، کیفیت تدریس و تحقیق در دانشگاه های جهان است.
- شهرت فارغ التحصیلان دانشگاه در میان کارفرمایان، از آنجا که فارغ التحصیلان میخواهند با مهارتها و دانش فراگرفته شده وارد بازار کار شوند، در ارزشیابی QS بررسی میشود که چگونه دانشگاه ها دانشجویان را برای ورود به بازار کار و کسب جایگاه های شغلی موفق آماده می کنند و کدام دانشگاه های خلاقترین، مبتکرترین و مؤثرترین فارغ التحصیلان را به جامعه تحویل میدهند
- نسبت استاد به دانشجو، این شاخص برای ارزیابی تعداد اساتید به ازای هر دانشجو است که میزان بار علمی کلاسها و تجربه دانشجویی را مشخص میکند. این شاخص نشان دهنده میزان دسترسی دانشجویان به اساتید در هر دانشگاه است.
- مستندات و مقالات هر دانشکده، کیفیت تحقیقات دانشگاه با معیار مقالات تولید شده در دورههای پنج ساله به ازای هر دانشکده اندازهگیری میشود.
- نسبت دانشجویان و اساتید بینالمللی، سنجش توانایی جذب دانشجویان و کارکنان باکیفیت از سراسر جهان نشاندهنده چشمانداز وسیع دانشگاه ها در سیستم ارزشیابی QS است.
- H-index، روشی برای محاسبه بهره وری و تأثیر کار منتشر شده یک دانشمند یا محقق است. شاخص h برای اندازه گیری بهره وری و تأثیر گروهی دانشمندان یک بخش، دانشگاه یا کشور و تأثیر نشریه علمی مورد استفاده قرار گیرد. شاخص H-index توسط Jorge E. Hirsch، فیزیکدان دانشگاه UCSD، به عنوان تکنیکی برای سنجش کیفیت نسبی فیزیکدانان نظری پیشنهاد شد.
-
– شبکه تحقیقات بین المللی، در شاخص IRN که در سال 2022 معرفی شد، توانایی دانشگاه ها برای تنوع بخشیدن به جغرافیای شبکه تحقیقاتی بین المللی با ایجاد روابط پژوهشی با سایر دانشگاه ها را اندازه گیری میکند.
رنکینگ دانشگاه های جهان 2025
امتیاز بیشتر در سایت qs با ستارههای بیشتر!
در سیستم ارزشیابی QS به دانشگاه های دنیا درجه پنج ستاره تا یک ستاره داده میشود. در واقع هدف QS Stars این است که به دانشجویان کمک کند تا تصویری عمیق از نقاط قوت، برنامههای تخصصی و پیشرفته دانشگاه های مختلف دنیا به دست بیاورند.
همان طور که گفته شد در سیستم ارزشیابی QS برای امتیازدهی و رتبه بندی دانشگاه ها از ستاره استفاده میشود. رتبه ها از یک ستاره شروع شده و تا پنج ستاره به حد اعلای خود میرسد. با امتیازات و ستارههای در این سیستم آشنا شوید:
- امتیاز 5 ستاره پلاس
- رتبه 4 ستاره
- رتبه 3 ستاره
- امتیاز 2 ستاره
- امتیاز 1 ستاره
1) امتیاز پنج ستاره پلاس (Five Stars Plus)
رتبه بندی دانشگاه های پنج ستاره پلاس نشان از اعتبار جهانی دانشگاه است. دانشگاه های 5 ستاره مقصدی مطلوب برای دانشجویان نخبه است. دانشگاهی که در سیستم ارزشیابی QS موفق به اخذ رتبه 5 ستاره شده است، همان دانشگاه رؤیایی است که بهترین دانشجویان و اساتید سراسر جهان، آرزوی رسیدن به آن را دارند. نام هر کس در این دانشگاه ثبت شود، به معنای تحصیل در برندی معتبر با رزومهای درخشان خواهد بود.
دانشگاه های دارای رتبه بندی 5 ستاره پلاس، مجهز به آخرین تجهیزات پیشرفته تکنولوژیکی برای تسهیل آموزش هستند. با تحصیل در این دانشگاه ها 100 درصد فارغ التحصیلان به صورت تضمینی و مستقیم وارد بازار کار میشوند. فارغ التحصیلان این دانشگاه ها نوعی برند معتبر و شناخته شده جهانی هستند که توسط معتبرترین سازمان های جهان به عنوان رهبران و مدیران صنعت استخدام و جذب میشوند.
دانشگاهی با رتبه پنج ستاره در همه دسته ها در کلاس جهانی و با عملکرد «عالی» است و در سطح بین المللی نیز از شهرت بالایی برخوردار است. امکانات پیشرفته این دسته از دانشگاه ها در کنار دانشجویان نخبه به آنها کمک میکند تا پروژه های تحقیقاتی پیچیدهای در سطوح ملی و بین المللی انجام دهند.
حتماً برایتان جالب است که بدانید دانشگاه پوترای مالزی و دانشگاه um دارای رتبه 5 ستاره از سیستم ارزشیابی QS در آموزش، مشارکت، اشتغال، همکاری بین المللی هستند.
2) رتبه چهار ستاره (four Stars)
رتبه بندی دانشگاه های 4 ستاره، به معنای داشتن استانداردهای بین المللی و رسمی است. دانشجویان و اعضای هیئت علمی این دانشگاه ها نیز در سطح جهانی مطرح و شناخته شده و به داشتن امکانات نسبتاَ پیشرفته معروف هستند.
این مراکز دانشگاهی نقش مهمی در سیستم آموزشی ملی و بین المللی ایفا می کنند. محیط مطلوب دانشگاه های 4 ستاره برای یادگیری، پتانسیل دانشجویان این مراکز علمی را برای رشد و پیشرفت افزایش داده است. عملکرد دانشگاه های چهار ستاره در سیستم ارزشیابی QS «بسیار خوب» است. دانشگاه APU مالزی در زمینه همکاری های بین المللی دارای رتبه ۴ ستاره است.
3) رتبه سه ستاره (three stars)
دانشگاهی با رتبه سه ستاره در سیستم ارزشیابی QS در سطح ملی به خوبی شناخته شده است؛ ضمن آن که دارای درصدی از دانشجویان بین المللی است. در رتبه بندی دانشگاه های 3 ستاره، دانشگاه هایی که دارای سطح تدریس معتبر هستند و فارغ التحصیلان جذابی برای کارفرمایان دارند دسته بندی میشوند.
این دانشگاه ها پتانسیل مطلوبی برای دستیابی به استانداردهای آموزشی بینالمللی داشته و دانشجویان و اساتید آنها فعالیتهای پژوهشی پیچیدهای را انجام میدهند. عملکرد چنین دانشگاه هایی با رتبه 3 ستاره در سیستم ارزشیابی QS «خوب» در نظر گرفته میشود.
4) رتبه دو ستاره (two stars)
در رتبه بندی دانشگاه های 2 ستاره، دانشگاه هایی که شهرت داخلی معتبر و تحقیقات گستردهای دارند دسته بندی میشوند. این دسته از دانشگاه ها بخش کلیدی جامعه ملی هستند. عملکرد دانشگاه ها با رتبه 2 ستاره در سیستم ارزشیابی QS «متوسط» در نظر گرفته شده است.
5) رتبه بندی یک ستاره (one star)
دانشگاهی با رتبه بندی یک ستاره تمام اجزای کلیدی مورد نیاز برای ارائه خدمات باکیفیت به دانشجویان را دارد و در بسیاری از موارد دارای شهرت ملی و داخلی خوبی است. دانشگاه های یک ستاره غالباً در طول بیست سال گذشته تأسیس شدهاند و دارای قدرت و انگیزه فزایندهای برای توسعه و پیشرفت خود هستند. عملکرد این گونه موسسات در سیستم ارزشیابی QS «رضایت بخش» است.
نحوه جمع آوری اطلاعات در سایت QS
وارد سایت TopUniversities شوید. دسته بندی اطلاعات سیستم ارزشیابی QS یا فیلتر این وبسایت براساس موقعیت مکانی دانشگاه ها، سال تحصیلی و رشتهها است. علاوه بر آن که دسته بندیهای متعدد دیگری برای انتخاب دانشگاه ها وجود دارد. حتی میتوانید امتیاز هر دانشگاه را برای تلاش در راستای اهداف توسعه پایدار سازمان ملل (SDGs) ببینید.
در یک دسته بندی دیگر شما میتوانید دانشگاه مورد نظر خود را از نظر کیفیت تدریس، جمعیت دانشجویی، میزان اشتغال فارغ التحصیلان، تنوع تحقیقات و غیره بررسی کنید. به طور کلی در رده بندی QS Stars دانشگاه های دنیا در 11 دسته ارزیابی میشوند.
- رتبه بندی دانشگاه های جهانی QS بر اساس موضوع
- رتبه بندی دانشگاه براساس تجارت بین المللی QS
- رتبه بندی پایداری QS
- رتبه بندی کارشناسی ارشد کسب و کار QS
- رتبه بندی جهانی MBA QS
- رتبه بندی اشتغال فارغ التحصیلان QS
- رتبه بندی دانشگاه QS آمریکا
- رتبه بندی دانشگاه QS بر اساس منطقه
- رتبه بندی بهترین شهرهای دانشجویی QS
- سیستم رتبه بندی ستاره های QS
- سیستم رتبه بندی QS IGAUGE
3 مورد از این دسته بندی اجباری هستند که شامل حوزههای اصلی آموزش، وضعیت اشتغال و تعداد دانشجویان بینالمللی است. دانشگاه هایی که این 3 گزینه را دارند، در جدول تحقیق و توسعه دانشگاهی قرار گرفته و محیط آموزشی آنها بر اساس امکانات پردیس یا آموزش آنلاین و از راه دور ارزیابی میشود.
منبع:
https://www.topuniversities.com/qs-stars/qs-stars/qs-stars-ratings-explained
https://www.topuniversities.com/university-rankings-articles/world-university-rankings/top-universities-world-2022