پیرو سیاستهای استخدامی دولت مالزی، مبنی بر اولویت داشتن افراد بومی برای کار در مالزی و چالشهایی که ایرانیان برای باز کردن حساب سپرده بانکی در مالزی دارند، مهاجرت کاری به مالزی برای ایرانیان پیچیدهتر میشود.
مشاوره شریف؛ با بیش از 18 سال فعالیت تخصصی در زمینه مهاجرت و اخذ اقامت مالزی؛ اطلاعات مورد نیازتان را برای مهاجرت کاری به مالزی در این مقاله در اختیارتان میگذارد؛ فارغ از اینکه میتوانید در مالزی کار پیدا کنید یا خیر!
میخواد با کمترین هزینه مهاجرت کنی؟
بررسی شرایط کار و زندگی در مالزی
قبل از اینکه به جزئیات نحوه پیدا کردن کار در مالزی برای ایرانیان بپردازیم، اجازه دهید اطلاعاتی درباره شرایط کار و زندگی در مالزی را در اختیارتان قرار دهیم.
طبق گزارش Trading Economics مالزی دوازدهمین کشور مطلوب برای انجام تجارت است. با این اوصاف بدون شک مالزی مقصدی جذاب برای کارآفرینان خارجی است. رتبه بالای اقتصادی و سهولت انجام کسب و کار در مالزی، دلایل توجه تجار به این کشور آسیایی است.
راه اندازی کسب و کار در مالزی میتواند در جنبههای مختلف باشد، از تجارت مد و فروشگاه تجارت الکترونیک گرفته تا بازاریابی و سرمایه گذاری در مؤسسات آموزشی و تحصیلی.
هدف افراد مختلف از سرمایه گذاری در مالزی، رسیدن به اهداف بلندپروازانه تجاری است.
جمعیت این کشور آسیای جنوب شرقی در سال 2019 حدود 32.2 میلیون نفر برآورد شده است. بیش از نیمی از این جمعیت نیروی کار ماهر هستند. علاوه بر آن، تعداد زیادی از کارگران مهاجر از سایر کشورهای آسیایی نیز وجود دارند که به دنبال زندگی و کسب فرصتهای شغلی هستند. در عین حال مقامات محلی علاقه مند به تضمین حداکثر اشتغال برای شهروندان خود هستند و الزامات خاصی را برای استخدام خارجیها مطرح میکنند. همچنین؛ قوانینی در مورد تعداد کارمندان خارجی که شرکتهای مالزیایی میتوانند استخدام کنند وجود دارد. توجه به این نکته مهم است که سازمانها تنها در صورتی میتوانند کارگران بینالمللی را استخدام کنند که مالزیایی های واجد شرایط برای این موقعیت وجود نداشته باشند. بنابراین، برای مهاجرت به مالزی باید با تعداد زیادی از افراد با استعداد که هر ساله فارغ التحصیل میشوند، رقابت کنید!
چند نکته جالب درباره اقتصاد مالزی!
- کشاورزی
- خودرو
- ساخت و ساز
- الکترونیک
- خدمات مالی
- تکنولوژی
- پزشکی
- گردشگری
شرایط مهاجرت کاری به مالزی در 2024
درحالت کلی برای مهاجرت کاری به مالزی شرایط زیر مطرح است:
- حداقل 27 سال سن
- درآمد حداقل 5،000 رینگیتی در ماه
- شرکتی که میخواهد با شما قرارداد ببندد، باید سرمایه پرداخت شده کافی داشته باشد. یعنی مقدار واقعی سرمایه به صورت پولی که به شرکت کمک شده 200.000 رینگیت در برای شرکت داخلی، 350.000 رینگیت برای مالکیت بخشی خارجی و 500.00 رینگیت در صورت مالکیت کامل خارجی است.
- معمولاً مجوز کار برای 1 یا 2 سال و در موارد معدودی 3 یا حتی 5 سال داده میشود که پس از پایان این دوره به درخواست کارفرما مجوز تمدید برای کار به شما داده میشود.
اطلاعات بیشتر در مورد الزامات کارگران خارجی را میتوانید در وب سایت رسمی اداره مهاجرت مالزی (www.imi.gov.my) بیابید.
با این حال برای پیدا کردن کار در مالزی، بهتر است ابتدا حوزه کاری خودتان را مشخص کنید؛ چراکه شرایط کار در مالزی برای ایرانیان در مشاغل مختلف متفاوت است. در ادامه شرایط کار در برخی از مشاغل را بررسی میکنیم:
کار آزاد در مالزی
به لطف صنعت پررونق گردشگری مالزی، کارگران فصلی میتوانند در مشاعل تابستانی مانند هتلها، کافهها، رستورانها یا به عنوان پیک یا لیدر گردشگری کار کنند. حتی اگر تجربه مراقبت از کودک دارید، ممکن است بتوانید کار فصلی به عنوان au pair نیز پیدا کنید.
یک راه عالی برای بهبود رزومه و کسب تجربه کاری، انجام کارهای داوطلبانه است. فرصتهای زیادی برای کار کردن داوطلبانه در مالزی وجود دارد، به طور مثال میتوانید در مشاغل حفاظتی، کار اجتماعی یا آموزشی فعالیت داشته باشید.
کار تدریس در مالزی
کسانی که دنبال مشاغل آموزشی در مالزی هستند میتوانند در مدارس دولتی، آکادمیهای زبان خصوصی و مدارس بینالمللی تدریس کنند.
اگر قصد آموزش زبان انگلیسی در مالزی را دارید باید علاوه بر مدرک دانشگاهی، گواهینامه رسمی TAFEL (تدریس زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی) و حداقل دو سال تجربه تدریس داشته باشید.
برای مشاغل آموزشی مانند تدریس زبان انگلیسی در مالزی بهتر است برای مصاحبه به صورت حضوری به مالزی بروید، زیرا کارفرمایان ترجیح میدهند با داوطلبان مشاغل آموزشی به صورت رو در رو مصاحبه کنند. ضمن آن که همه مشاغل آموزش زبان انگلیسی را نمیتوانید در آگهیهای کاریابی پیدا کنید. بنابراین پس از ورود به مالزی بهتر است فهرستی از مدارس، کالج ها و مراکز زبان تهیه کنید.
کار تخصصی در مالزی
در مالزی، گروه خاصی از مشاغل هستند که توسط مقررات محلی اداره میشود و باید برای کار کردن ثبت نام کنید. رعایت قوانین برای همه افراد ثبت نام شده الزامی است. این مشاغل شامل:
- پرستاری
- داروسازی
- پزشکی
- حقوق
- نقشه برداری زمین
- مهندسی
- دندانپزشکی
کار دانشجویی در مالزی
تمامی متقاضیان کار ضمن تحصیل در مالزی، تا زمانی که ویزای دانشجویی آنها دارای اعتبار است، مجاز هستند در مالزی کار کنند. شرایط کار دانشجویی در مالزی عبارتند از:
- به صورت پارهوقت و حداکثر 20 ساعت در هفته کار کنند.
- کار دانشجویی باید درطول تعطیلات میانترم یا تعطیلات بیشتر از 7 روز باشد.
- دانشجویان بین المللی مجاز به کار کردن در رستورانها، پمپبنزینها، سوپرمارکتها و هتلها هستند.
- درخواست اجازۀ کار پارهقت باید از طریق موسسهای که دانشجو در آن مشغول به تحصیل است ارائه شود.
- جهت ثبت درخواست اجازۀ کار پارهوقت در اداره مهاجرت کشور مالزی، لازم است دانشجوی بینالمللی توسط نمایندۀ رسمی موسسه آموزشی معرفی شود.
- دانشجویان بین المللی نمیتوانند در مشاغل صندوقداری، هتل (کارهایی نظیر خواننده، ماساژور، نوازنده یا GRO مهماندار هتل) و مشاغل غیر اخلاقی کار کنند.
توجه داشته باشید که کار ضمن تحصیل در مالزی، منوط به دریافت اجازه از ادارۀ مهاجرت مالزی است.
کارآموزی در مالزی
پیدا کردن کار و شرکت در دوره کارآموزی برای کسب مهارت و تجربه کاری در مالزی کار آسانی نیست، زیرا کارفرمایان فرصتهای رسمی کاری را برای مهاجران فراهم نمیکنند.
برای شرکت در دوره های کارآموزی سازمانهای بزرگ و شرکتهای چند ملیتی گزینه بهتری نسبت به مشاغل کوچکتر هستند. دوره کارآموزی در مالزی معمولاً یک تا سه ماه طول میکشد.
برای دیدن جزئیات، آخرین تجربه کاری و دوره های کارآموزی در مالزی میتوانید به سایت Graduan، منبع راهنمایی شغلی و استخدامی پیشرو در مالزی مراجعه کنید.
انواع کسب و کار شخصی در مالزی
- مراقبت از کودک در منزل
- مراقبت از سالمندان
- حسابدار و حسابدار خانگی
- مشاور
- کسب و کار آنلاین
- طراحی وب سایت
- وبلاگ نویسی حرفه ای
- نانوایی خانگی
- معلم خصوصی خانگی
- سالن ناخن
- تجارت تعمیرات گجت
- مراقبت از حیوان خانگی
- دستیار مجازی
کسب و کارهای تجاری در مالزی
- تجارت الکترونیک یا فروش آنلاین محصولات صنعت کلبه، دراپ شیپینگ، فروشگاه های مجازی و غیره.
- فعالیتهای فریلنسری مانند نوشتن محتوا، دفترداری، وبلاگ نویسی و غیره.
- فعالیتهای مجازی مانند ارائه آموزش آنلاین، مربی تناسب اندام آنلاین، دستیار مجازی و غیره.
- کنسرت های پیک، تحویل، ارسال الکترونیکی یا تدارکات.
- خدمات مشاوره کسب و کار مانند شرکت های تشکیل شرکت، خدمات منشی شرکت و غیره.
کیس استادی: راه اندازی یک کافی شاپ در مالزی
برای راه اندازی کافی شاپ در مالزی باید این کارها را انجام دهید:
- بررسی های لازم را انجام دهید و یک پیشنهاد تجاری بنویسید.
- با تعریف بودجه مقیاس پذیر شرایط مالی و جریان نقدی را برنامه ریزی کنید.
- تعریف بازارهای هدف، ایدههای احتمالی و یافتن یک مکان استراتژیک.
- ساختار و نام شرکت مناسب را انتخاب کنید.
- شرکت خود را ثبت یا ثبت کنید
- دریافت مجوزها، مجوزها و مجوزها، مانند گواهی حلال و غیره.
- ثبت نام برای مالیات، SST و غیره
- اجاره یا خرید محل، بازسازی و تزئین.
- یک حساب بانکی شرکت باز کنید.
- خرید تجهیزات، استخدام و آموزش کارکنان.
- راه اندازی کمپین های رسانه های اجتماعی فعال برای افزایش آگاهی از برند.
راه اندازی کسب و کار در مالزی
حداقل حقوق کارگر در مالزی
طبق آخرین آمار، حقوق کار در کشور مالزی شامل حداقل دستمزد ماهانه 1,200 رینگیت در ماه (معادل 287 دلار) است. حقوق معمولی در مالزی 1،670 رینگیت است و بالاترین حقوق کار در مالزی 29,400 رینگیت است.
باید در جریان باشید کسانی که برای مهاجرت کاری و به دعوت کارفرما وارد مالزی میشوند، اغلب بیش از 10،000 رینگیت در ماه درآمد دارند. به این مبلغ هزینههای دیگری نیز اضافه میشود. مانند هزینه جابجایی، کمک هزینه ماشین و گاهی اوقات حتی کمک هزینه برای خرید ملزومات و حتی خرید کت و شلوار و غیره. با این حقوق میتوانید زندگی مناسبی در مالزی داشته باشید. حتی اگر همسرتان حقوق دریافت نمیکند باز هم این مبلغ برای اجاره یک آپارتمان معمولی و یک زندگی عادی در مالزی کافی است.
هزینه زندگی در مالزی
چالشهای کسب و کار در مالزی
مالزی محیط کسب و کار پویا داشته و رشد اقتصادی پایداری دارد. برای همین این کشور کانونی برای استارت آپ های بین المللی است. دیجیتالیسازی سریع نیز در صنعت تأثیرات زیادی داشته و FDI (سرمایهگذاری مستقیم خارجی) به شدت تشویق میشود. با تمام این اوصاف راه اندازی کسب و کار در این کشور به این سادگیها هم نیست و رعایت جوانب احتیاط شرط عقل است. چالشهای پیش روی راه اندازی کسب و کار در مالزی را با هم بخوانیم:
- شرایط سخت مهاجرت کاری
- روند پیچیده اخذ ویزای کار
- روند سخت دریافت مجوزهای متفاوت برای نیروهای کار خارجی.
- اخذ مجوزهای کسب و کار نیازمند تأیید دولت فدرال، مقامات ایالتی و شوراهای محلی مالزی است.
- خارجی ها ممکن است برای باز کردن یک حساب بانکی محلی مشکل پیدا کنند.
- نیاز به شرکا یا سهامداران محلی.
چگونه در مالزی کار پیدا کنیم؟
برای پیدا کردن کار در مالزی مراحل مختلفی را باید بگذرانید. این راهنما مراحلی که باید انجام دهید را تشریح میکند و توصیههایی را برای کسب موفقیت آمیز شغل در مالزی ارائه میدهد.
1- با انجام تحقیقات کامل در مورد بازار کار فعلی در مالزی شروع کنید. صنایعی را که در حال رونق هستند و تقاضای زیادی برای متخصصان ماهر دارند، شناسایی کنید.
2- برای مهاجرت کاری به مالزی باید مجوز کار معتبر داشته باشید. علاوه بر این، باید از حمایت کارفرمایی که مایل است به عنوان حامی شما عمل کند و فرآیند درخواست را از طرف آنها آغاز کند، اطمینان حاصل کنید.
3- برای گرفتن مجوز ابتدا باید درخواست همکاری خود را برای کارفرما ارسال کنید. کارفرمایان بزرگ معمولاً از فرمهای درخواست آنلاین به عنوان روش اصلی خود برای استخدام کارمندان استفاده میکنند، در حالی که شرکتهای کوچکتر ترجیح میدهند که داوطلبان یک رزومه (CV) همراه با یک نامه پوششی ارسال کنند.
4- پس از تأیید درخواست توسط کارفرما، یک مصاحبه کاری خواهید داشت. در این مصاحبه درباره شرایط استخدام، حقوق و … صحبت خواهد شد. البته تصمیم گیری نهایی برای پذیرش شغل و کار در مالزی با شماست.
5- هنگامی که شغلی پیدا کردید، باید از کارفرمای خود بخواهید که درخواست مجوز را به دولت محلی مالزی ارائه دهد تا بتوانید ویزای کار بگیرید.
لیست مشاغل مورد نیاز مالزی (2023)
همانطور که اشاره کردیم، آن دسته از مشاغلی که که با کمبود نیرو در مالزی مواجهاند، میتوانند گزینهی بهتری برای مهاجرت کاری ایرانیان و سایر اتباع خارجی باشند. در حال حاضر، مالزی دارای یک فهرست مشاغل حیاتی (COL) است که در آن به 42 مورد از مشاغلی که با کمبود نیروهای متخصص مواجهاند اشاره میکند. 10 شغل برتر این لیست عبارتند از:
- مدیر عامل
- مدیر مالی
- مدیر منابع انسانی
- مدیر سیاست و برنامه ریزی
- مدیر خدمات کسب و کار
- مدیر فروش و بازاریابی
- مدیر تبلیغات و روابط عمومی
- مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)
- شیمیدان
- ریاضیدان، آکچوئر و آماردان.
بهترین سایتهای کاریابی در مالزی
بهترین سایتهای کاریابی در مالزی:
jobstreet.com.my
bestjobs.com.my
monster.com.my
gradmalaysia.com
jenjobs.com
malaysia.craigslist.org
پورتالهای استخدامی بینالمللی در مالزی:
careerjet.com.my
indeed.com.my
Learn4good.com
چگونگی راه اندازی کسب و کار در مالزی
اگر به فکر راه اندازی کسب و کار در مالزی هستید، داشتن طرح اصلی برای فعالیت تجاری، یکی از مراحل حیاتی برای شروع است. داشتن ایده تجاری مانند داشتن ماده اولیه در فرآیند تهیه غذا است که به شما کمک میکند تا شرایط بازار را درک کنید و بدانید که دیگران چه می کنند.
اگر طرح کسب و کار ندارید، به دنبال ایجاد طرح و برنامه باشید. به خاطر داشته باشید که ایده تجاری عالی، تنها در صورتی میتواند به کسب درآمد منجر شود که پیش نویس خوبی داشته باشد.
برای نوشتن پیش نویس باید تحقیقات گسترده را آغاز کنید تا بدانید رقبای بالقوه شما در بازار چه کسانی هستند، نقاط قوت و ضعف آنها را درک کنید، خطرات احتمالی بازار را بشناسید، چالشها را پیش بینی کرده و طرحهای لازم را بچینید.
- مراحل شروع کسب و کار در مالزی
برای شروع کسب و کار در مالزی باید با مراحل این کار آشنا شوید، اولین قدم این است که هدفتان از راه اندازی کسب و کار در مالزی را بدانید. پاسخ شما به هر کدام از این سؤالات زیر میتواند تعیین کننده شرایط شروع کسب و کار در مالزی باشد.
- آیا مهارت خاصی دارید؟
- چگونه سرمایه کسب و کار خود را تامین می کنید؟
- چقدر سرمایه نیاز دارید؟
- ایده کسب و کار شما چیست؟
- آیا تحقیقات بازاری انجام داده اید؟
- مشخص کردن نوع کسب و کار
برای راه اندازی کسب و کار در مالزی باید بررسی کنید و ببیند کدام کارها سودآوری بیشتری دارند. از سوی دیگر با ارزیابی نهادهای تجاری مالزی، با قوانین، الزامات انطباق، ساختار مالیاتی و غیره آشنا شوید. در کشور مالزی برای کارآفرینان خارجی شیوههای مختلفی برای راه اندازی کسب و کار وجود دارد:
- ایجاد شعبه (شرکت خارجی)
- دفتر نمایندگی
- شرکت خصوصی محدود
- مالکیت یگانه
- شراکت
- مشارکت با مسئولیت محدود
- راه اندازی یک شرکت محلی
- ایجاد برند و ثبت شرکت در مالزی
هر کسب و کاری نیاز به یک نام دارد. یک کسب و کار خوب چیزی بیش از یک نام تجاری و بخشی از استراتژی بازاریابی و هویت برند شما است.
پس از انتخاب نام کسب و کار باید آن را ثبت کنید. برای ثبت شرکت در مالزی باید فرم درخواست را کامل کنید و به Suruhanjaya Syarikat Malaysia (“SSM”) ارسال کنید.
برای هر نام پیشنهادی باید مبلغ 30.00 رینگیت پرداخت کنید، تا پس از بررسی نام منتخب آن را در SSM ثبت کنید و تأییدیه ثبت شرکت را بگیرید.
قوانین کار در کشور مالزی
مالزی نیز مانند بسیاری از کشورها قانون کار دارد. فوانینی که کارفرمایان ملزم به رعایت آن هستند. شما نیز به عنوان فردی که برای کار کردن به کشور مالزی مهاجرت میکند، بهتر است نیم نگاهی به قوانین کار در مالزی داشته باشید.
قانون کار مالزی
- پرداخت دستمزد کارمندان در مالزی، 7 روز پس از آخرین روز دوره است.
- کارمندان نباید کمتر از 5 ساعت و بیشتر از 8 ساعت در روز کار کنند.
- حداقل زمان استراحت کارمندان 30 دقیقه است.
- مجموع ساعت کاری 48 ساعت در هفته است.
- حق مرخصی سالانه برای کسانی که کمتر از 2 سال سابقه کار دارند 8 روز و کسانی که بین 2 تا 5 سال سابقه دارند 12 روز است.
- مرخصی کارمندانی که بیشتر از 5 سال مشغول به کار هستند 16 روز است.
- در تعطیلات رسمی و تقویمی کارمندان حقوق با نرخ معمولی خواهند داشت.
- اگر تعطیلات رسمی در تعطیلات آخر هفته باشد، روز کاری بعدی که مستقیماً به دنبال آن است، تعطیل عمومی خواهد بود.
- کارمندان زن هم به مدت 60 روز از مرخصی زایمان و کمک هزینه زایمان برخوردارند!
مشابه کارمندان مالزیایی، کارمندان خارجی هم زیرمجموعه قوانین کار مالزی هستند. مطابق حمایتهای ارائه شده در قانون استخدام 1955 هر کارفرمایی که دستمزد کارمند را به طور غیرقانونی نگه دارد، مرتکب جرم شده است.
ساعات کاری و مرخصی در ادارات مالزی
- برای کار کردن در مالزی باید در طول روز 8 ساعت و 5 روز در طول هفته کار کنید. برخی از ادارات و دفاتر در روز شنبه به صورت نیمه وقت کار میکنند.
- حداکثر تعداد ساعاتی که میتوانید در یک هفته کاری معمولی کار کنید 48 ساعت است.
- دفاتر در ساعات کاری عادی از 9 صبح تا 5 بعد از ظهر، روز دوشنبه تا جمعه باز هستند.
- هر کارمند مالزیایی در صورتی که یک تا دو سال سابقه کار داشته باشند، حداقل هشت روز تعطیلات با حقوق در سال دارند.
- کسانی که دارای سابقه کاری 2 تا 5 سال هستند 12 روز تعطیلات با حقوق دارند.
- کسانی که بیش از 5 سال سابقه کار دارند مدت مرخصی با حقوق 16 روز است.
- در هر سال 11 روز تعطیل رسمی در مالزی وجود دارد.
دریافت ویزای کار مالزی برای ایرانیان
برای دریافت ویزای کار مالزی، ابتدا باید یک پیشنهاد کاری از یک رئیس مالزیایی پیدا کنید. تعدادی ویزا وجود دارد که میتوانید دریافت کنید، مانند مجوز استخدام، گذرنامه بازدید حرفه ای، و گذرنامه بازدید موقت برای کار. بنابراین برای اینکه بتوانید با ویزای کاری طولانی مدت در مالزی بمانید، اول از همه باید کارفرمایی پیدا کنید که مجوز کار را صادر کند. هنگامی که آن را دریافت کردید، می توانید ویزای کاری را در کنسولگری مالزی در کشورتان دریافت کنید. ویزای کار نوعی ویزای چندبار ورود و قابل تمدید است. با دریافت ویزای کار مجاز به دریافت ویزای همراه نیز هستید. اطلاعات بیشتر را میتوانید در مقاله ویزای کار مالزی بخوانید.
چند توصیه برای مهاجرت کاری به مالزی
- قبل از هر چیز، باید در نظر داشته باشید که تأمین یک شغل در اینجا یک وظیفه است. بازار کار در مالزی کاملاً رقابتی است و کارفرمایان انتخابگر! با این حال، اگر بتوانید روی بخشهایی تمرکز کنید که در آن کمبود مهارت وجود دارد، خواهید دید که واقعاً فرصتهایی برای مهاجرت کاری به مالزی وجود دارد.
- دوم، هر نوع کار غیرقانونی در مالزی را فراموش کنید. این کشور قوانین بسیار سختگیرانه ای دارد. همه متخلفان معمولاً با جریمه های سنگین، اخراج و گاه حتی حبس مجازات می شوند.
- مردم مالزی از زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم رایج بعد از زبان مالایی استفاده میکنند. بنابراین این ضروری است که برای کار در مالزی به زبان انگلیسی مسلط باشید.
توجه! اگر قصد دارید برای پیدا کردن کار به مالزی سفر کنید؛ باید بدانید که پیدا کردن کار در بدو ورود به مالزی شما را با چالش هایی مواجه میکند. این فرایندی زمانبر است و احتمال دستیابی به نتایج موفقیت آمیز با ویزای توریستی (14 روزه) به طور کلی کم است. مگر اینکه با ویزای سوشیال مالزی حداکثر 2 ماه در مالزی بمانید تا بتوانید موقعیتهای شغلی مناسب خودتان را پیدا کنید.
پاسخ به سؤالات شما
1- چگونه می توانم در مالزی کار کنم؟
2- آیا پیدا کردن کار در مالزی آسان است؟
3- برای کار به عنوان پیک باید چند سال داشته باشم؟
4- برای ایرانیان، پیدا کردن کار در مالزی سخت است؟
5- چرا مالزی مقصد خوبی برای کسب و کار است؟
مالزی محیط تجاری قوی و مساعدی دارد که رقابت و رشد را تشویق می کند. همچنین مشوقها و کمکهای متعددی وجود دارد که شروع یک کسبوکار در مالزی را آسان میکند.
6-ساده ترین کسب و کار برای شروع در مالزی چیست؟
7-چند نمونه کسب و کار آنلاین در مالزی را مثال بزنید؟
کسب و کار آنلاین می تواند یک وبلاگ آنلاین سودآور، یک رمان خود منتشر شده، مربیگری یا تدریس خصوصی آنلاین و غیره باشد. حتی می تواند دراپ شیپینگ، بازاریابی وابسته یا فروش مجدد محصولات در سایت های شبکه باشد.
منبع:
https://www.prospects.ac.uk/jobs-and-work-experience/working-abroad/work-in-malaysia
https://www.wonderfulmalaysia.com/living-and-working-in-malaysia.htm
https://sea.mashable.com/life/19470/here-are-the-highest-and-lowest-paying-jobs-according-to-anonymous-malaysians
https://www.jobstore.com/careers-blog/2019/07/19/7-easy-steps-to-find-jobs-in-malaysia-as-a-foreigner/
https://grabjobs.co/resources/career-resources/job-search/20-best-job-sites-in-malaysia/